Skip to content

5 manieren om je levenslange ontwikkeling te verbeteren

Of je nu voor het eerst in de tech-industrie werkt of je baan al langer hebt, één ding is zeker: je carrière als ontwikkelaar zal nooit statisch zijn. Er zullen nieuwe rollen, nieuwe verantwoordelijkheden en nieuwe uitdagingen zijn die met elke voorbijgaande maand komen. Om niet alleen competitief te blijven, maar ook te blijven groeien als persoon, moet je levenslange vaardigheden ontwikkelen die verder gaan dan je technische kennis. Je moet je stressniveaus leren beheersen en onder druk kunnen werken zonder in een burn-out te belanden. Je moet ook in staat zijn om te gaan met elke situatie die zich tijdens je carrière voordoet en je niet laten beheersen door negatieve emoties. Het ontwikkelen van deze eigenschappen gaat niet van de ene dag op de andere of door het lezen van een blogpost. Het vereist veel zelfobservatie en zelfreflectie, wat moeilijk kan zijn als alles om je heen in zo'n versneld tempo verandert. Maar door langzaam aan je zwakke punten te werken in plaats van ze in één keer aan te pakken, wordt dit proces veel gemakkelijker en duurzamer. Hier zijn 5 manieren waarop u uw leven lang blijft ontwikkelen:

Leven lang ontwikkelen

Neem regelmatig korte pauzes.

Wanneer u in een groef zit, is het gemakkelijk om productief te blijven. Maar als u moe, gestrest of overwerkt bent, zult u niet in een optimale staat zijn om meer gedaan te krijgen. Als u dit herkent en een pauze neemt, kunt u met een frisse blik en een meer ontspannen gemoedstoestand weer aan het werk. Het kan zo simpel zijn als een dag vrij nemen of een wandeling in het park maken. Het kan ook zo groot zijn als vakantie nemen of uw werk en werkgerelateerde gesprekken voor een paar weken achter u laten. Wat het ook is, zorg ervoor dat u regelmatig pauzes neemt en laat uw werk u niet opslokken. Het belangrijkste is dat u aanwezig bent terwijl u weg bent van uw werk en iets doet dat u in staat stelt om speels en unplugged te zijn.

Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk.

Lichaamsbeweging is niet alleen goed voor je lichaam; het verbetert ook je cognitieve functie. In een onderzoek ontdekten onderzoekers dat mensen met de beste fysieke conditie een groter vermogen hadden om patronen te herkennen, terwijl degenen met een slechte fysieke gezondheid een verminderd vermogen hadden om patronen te herkennen. Dit is een positief effect dat zelfs kan worden waargenomen bij relatief kleine hoeveelheden lichaamsbeweging, dus consistentie is de sleutel. Een ander voordeel van lichaamsbeweging is dat het stress vermindert, wat een grote hulp kan zijn voor veel mensen in de tech-industrie die te maken hebben met constante deadlines en druk. Lichaamsbeweging helpt u ook gezonde gewoonten te vormen, wat u kan helpen uw mentale gezondheid te verbeteren en uw veerkracht in het leven te vergroten.

Wees niet bang om hulp te vragen als je die nodig hebt.

Introvert zijn betekent niet dat je niet in staat bent om hulp te vragen. Het betekent alleen dat je weet dat je soms uit je comfortzone moet stappen en met je manager of een oudere collega moet praten. Dit lijkt misschien een grote stap, maar managers en collega's zijn er om je te helpen, niet om je te veroordelen. Als je je overweldigd, gestrest of onstabiel voelt op welke manier dan ook, moet je om hulp vragen. De tech industrie zit vol met mensen die in een positie zijn om je te helpen, of dat nu een manager, collega of een vriend is. Als u zich niet op uw gemak voelt om iemand in het bedrijf om hulp te vragen, kunt u ook een beroep doen op een externe hulpbron. Mensen in tech zijn meer dan blij om te horen van iemand die bereid is om te leren en bereid is om hulp in ruil aan te bieden.

Leer niet alleen nieuwe dingen: ontwikkel een filosofie over leren.

Naarmate je ouder wordt en ervaring opdoet op de werkvloer, zul je merken dat sommige dingen in je carrière niet veranderen. Er zal altijd veel werk zijn dat gedaan moet worden, er zullen altijd mensen zijn die een graantje van je willen meepikken en er zal altijd druk zijn. Maar de manier waarop je daarmee omgaat, zal het verschil maken tussen succes en mislukking. Het is belangrijk om niet alleen nieuwe dingen te blijven leren, maar ook om een filosofie over leren te blijven ontwikkelen.

In een studie onderzochten onderzoekers het verschil tussen een benadering van leren waarbij iemand iets nieuws leert en een benadering van leren waarbij iemand iets nieuws toepast. Het belangrijkste is om een doel te hebben wanneer je iets nieuws leert, of dat nu is om het toe te passen op een bepaald gebied van je werk of om je algemene vaardigheden te verbeteren. Het ontwikkelen van een filosofie over leren kan je helpen om je ogen op het doel te houden terwijl je nieuwe vaardigheden toepast op een manier waar je baat bij hebt.

Conclusie

Als je op zoek bent om je carrière in de technologiesector te bevorderen, zul je merken dat je veel vaardigheden moet ontwikkelen die verder gaan dan technische kennis. Deze omvatten het beheren van je stressniveaus, in staat zijn om onder druk te werken, en je niet laten beheersen door negatieve emoties. Het ontwikkelen van deze eigenschappen gebeurt niet van de ene dag op de andere of door het lezen van een blog post. Het vereist veel zelfobservatie en zelfreflectie, wat moeilijk kan zijn als alles om je heen in zo'n snel tempo verandert. Maar door langzaam aan je zwakke punten te werken in plaats van ze in één keer aan te pakken, wordt dit proces veel gemakkelijker en duurzamer. Wat uiteindelijk belangrijk is, is dat je je ontwikkelt als persoon, en dat je enthousiast blijft om te leren en te groeien als ontwikkelaar.